måndag 5 oktober 2015

Tidsmarkörer

Under vilket årtionde utspelar sig boken? För att man ska förstå och känna vilken tid som böcker utspelar sig i brukar författare ta med så kallade tidsmarkörer i sina texter. Till exempel vilka kläder som personer har på sig. Vad de äter och så vidare. Vilka tidsmarkörer hittar du i texten? Den här veckan v. 41 skall ni läsa till och med kapitel 5.

27 kommentarer:

  1. Boken utspelar sig på 60-talet eftersom Kim Novak är världskänd

    SvaraRadera
  2. Boken utspelats på 60-talet

    SvaraRadera
  3. Boken Kim Novak badade aldrig i genesarets sjö utspelas på 60 talet

    SvaraRadera
  4. Boken utspelar sig på 60-talet eftersom Kim Novak är världskänd och Henry röker lucky strike som va populärt då, och han kör en VW bubbla vilket också var typiskt för den tiden

    SvaraRadera
  5. Boken utspelar sig på 60-talet.

    SvaraRadera
  6. Boken utspelar på tidigt 60tal, närmare bestämt 1962, det vet ja för att Henry är född 1940 och är i boken 22år gammal. Man märker på att boken är äldre då den innehåller typiska namn (Benny) och meningsuppbyggnader för den tiden. Man får också höra många ordspråk som inte är lika vanliga längre. Tex "kommer tid kommer råd". På 60talet var det populärt att köra bilar som bubblor, vilket även förekommer i den här boken!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Menar du att Erik är 22 år för han är väl 14 år. Om jag har rätt om det så är hans bror 22 år.

      Radera
  7. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  8. Jo jag skrev att det var Henry, Eriks bror, som föddes 1940, och var alltså då 22år i boken. (:

    SvaraRadera
  9. Boken utspelar sig tidigt på 60-talet

    SvaraRadera
  10. Boken utspelar sig på 60-talet

    SvaraRadera
  11. Boken utspelar sig på 60-talet eftersom Kim Novak är världskänd och Henry röker lucky strike som va populärt då, och han kör en VW bubbla vilket också var typiskt för den tiden.

    SvaraRadera
  12. Boken utspelar sig på 60-talet och tids markörena hittar jag bland annat ifrån vilka bilar det kör och vilka cigaretter det röker och hur det pratar dom använder massor av gammal ord språk te.x så sant som det är sakt och människans spår Gud rår

    SvaraRadera
  13. Boken utspelar sig på 60-talet.

    SvaraRadera
  14. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  15. Jag ser många metaforer i boken, tex "jag borde ha förstått att det låg en hundbegraven någonstans". Metaforer är inte lika vanligt att vi använder längre, men visst förekommer det ibland!

    SvaraRadera
  16. Man märker på sättet dem pratar och vilka cigaretter dem röker (Lucky strike) att boken är lite äldre.

    SvaraRadera
  17. I boken ser man att det var mycket traditionella könsroller, tex att bara frun skulle sköta hushållet osv. Alltså det förekommer diskrimineringar mot kvinnor, vilket var väldigt vanligt för den tiden.

    SvaraRadera
  18. Boken utspelar sig år 1962. (Karaktären Henry är 22 år gammal och han är född år 1940.) En tidsmarkör som visar att boken utspelar sig just på 60-talet är att nästan alla röker. Rökning var mycket vanligt på 60-talet, i boken röker lärarna på rasterna på skolans balkong, vilket säkert var vanligt på den tiden, men som nästan aldrig skulle hända nu. Röker gör även huvudpersonen Erik (även fast han bara är 14 år gammal), hans två kompisar Edmund och Benny och Eriks bror Henry. I boken nämns bla.a Ricky Nelson som var mycket känd under denna tidsperiod och den tidstypiska bilen Vw-bubblan. Namnen Edmund och Benny är också namn som var vanliga under 60-talet.

    SvaraRadera
  19. Boken utspelar sig på 60-talet, eller mer specifikt år 1962. Henry är född 1940 och i boken är han 22 år gammal. Man kan se väldigt tydliga könsroller som var vanliga på den tiden.

    SvaraRadera
  20. Boken utspelar sig på 60-talet, år 1962, för att Henry är född 1940 och är 22 år i boken.
    Några tidsmarkörer är vilka fordon som de kör. En av personerna i boken kör en motorcykel som heter BSA -300LT som var vanlig att köra på den tiden. När de pratar med med damer eller män säger de fru eller herr före namnet, det säger man inte längre. De använder också gamla talesätt som kommer tid, kommer råd.

    SvaraRadera
  21. Boken utspelar sig på 60-talet
    Man kan förstå att den utspelar sig på 60-talet pga att orden VW bubbla (som var en typiskt bil att köra då), lucky strike (som de röker) förekommer i boken. Även fast boken publicerades 1998 så kan man förstå att boken utspelar sig på 60-talet eftersom de har skrivit meningar på ett visst sätt som var typiskt för den tiden.

    SvaraRadera
  22. Boken utspelar sig på 60-talet

    SvaraRadera
  23. Boken utspelar sig på 60-talet. En tidsmarkör är att de läste Jules Vernes böcker som var en väldigt känd författare på den tiden och det var många som läste hans böcker. Nu för tiden är det inte lika många som läser hans böcker och han är inte lika känd.

    SvaraRadera